dinsdag 25 maart 2025

Surrealisme hoeft niet alleen tot schilderijen beperkt te blijven. Surrealistisch poseren kan ook

2002 Voorbeeldposes voor modellen | Surrealistisch poseren


Surrealisme hoeft niet alleen tot schilderijen beperkt te blijven. Surrealistisch poseren kan ook


Ontdek hoe je met onverwachte houdingen, mysterieuze expressies en creatieve objecten verbluffende beelden kunt maken


In het kort

- Surrealistische modelposes wijken af van normale houdingen en zorgen voor een dromerig, sterk  vervreemdend of onverwacht effect. Dit komt door onmogelijke lichaamshoudingen, absurde expressies en het actief spelen met licht en schaduw.

- Het verbergen van identiteit om onherkenbaar te worden, gewichtloos lijken, interactie met ongewone objecten en het overdrijven van lichaamsvormen versterken het surrealistische effect en maken de beelden van de poses nog meer intrigerend

- Door alledaagse handelingen op een ongewone manier uit te voeren, zoals een horloge om de enkel dragen of een paraplu als schaal gebruiken, ontstaat een speels en vernieuwend beeld.


Een pose met onmogelijke of onnatuurlijke houdingen

De (vroegere) kunststroming van het surrealisme staat voor anders, vervreemdend en zet de kijker aan het denken. Een surrealistische modelpose is op die punten beslist niet anders. Die surrealistische pose wijkt vaak af van de gebruikelijke, natuurlijke of gangbare poses. Een surrealistische pose heeft iets totaal onverwachts. De surrealistische pose werkt sterk vervreemdend. Of geeft het model iets slaperigs of dromerigs. Een dergelijke pose kan op verschillende manieren worden bereikt, waarbij we gaan kijken naar een aantal voorbeelden hoe je deze poses als model vorm kunt geven. Het model kan in  poses gaan staan, zitten of liggen die fysiek ongemakkelijk of zelfs onmogelijk lijken. Bijvoorbeeld met extreem gebogen ledematen, een vreemd asymmetrisch evenwicht, of een onnatuurlijke draaiing van het lichaam.

Het model heeft een dromerige of absurdistische expressie (raar gezicht trekken)

Een dergelijke gezichtsuitdrukking kan vervreemdend werken. Net zoals een blik die volledig afwezig is, extreem verwonderd of juist geheel emotieloos. (Blik op oneindig en verstand op nul.)


Maskering of verbergen van identiteit om onherkenbaar te worden

Een model kan een masker dragen, het gezicht verborgen houden achter haar handen, of op een manier poseren die anonimiteit suggereert, wat mysterie toevoegt. Bijvoorbeeld met een monddoek of een sluier.


Het bijzondere gebruik van schaduw en licht

Een surrealistische pose kan ook worden versterkt door extreem contrast in licht en schaduw, waardoor delen van het lichaam door de belichting lijken te verdwijnen of op een onnatuurlijke wijze worden benadrukt. Ook licht uit hele vreemde hoeken kan goed werken. Meestal is hier een sterke, harde verlichting voor nodig. Ook kan het model zelf kleuren uit de achtergrond gebruiken, waardoor hij of zij tegen die achtergrond lijkt te verdwijnen.


Een zwevende of gewichtloze houding suggereren

Het model kan in een pose staan alsof het zweeft, valt, of in een gewichtloze ruimte hangt, wat een onrealistisch effect geeft. Als model kun je dit bereiken door werken met touw, draden, werken met spiegels. Het onderwerp staat ook wel bekend als levitation-fotografie. (zie Google.)


Werken met ongebruikelijke objecten

Een surrealistische pose kan worden versterkt door te werken met vreemde objecten, zoals een model dat zich vast lijkt te houden aan een onzichtbare muur, zwevende attributen aanraakt, of lijkt te versmelten met een object. We zien dit ook nog wel eens bij mimespelers die zogenaamd vast zitten achter een glazen wand.


Overdrijving van lichaamsdelen

Soms worden bepaalde lichaamsdelen overdreven gestrekt of verdraaid, alsof het lichaam geen vaste vorm heeft en kan veranderen.


Omgekeerde interactie

Kijk wat je normaal ergens mee doet. Sla je bijvoorbeeld een spijker in een stuk hout met een hamer? Gebruikt dan nu bijvoorbeeld een spijker om iets met de hamer te doen. Maak je een foto met een camera? Kijk dan eens door de lens en richt het toestel op het onderwerp. Met wat denkwerk kun je een groot aantal ideeën verzamelen. Een paar voorbeelden om je creatieve denkproces te starten:


Paraplu

In plaats van hem open te houden tegen de regen, draai je hem ondersteboven en gebruik je hem als een mand of schaal.


Boek

Lees het boek ondersteboven of gebruik de pagina’s als een waaier in plaats van ze netjes te laten.


Stoel

Zet hem op zijn kop en ga erin zitten of gebruik hem als een tafel.


Kleding

Draag een jas achterstevoren of trek sokken over je handen in plaats van aan je voeten.


Lepel

Gebruik hem niet om te scheppen, maar balanceer er een voorwerp op, bijvoorbeeld een appel.


Lamp

Zet een lamp ondersteboven of houd een zaklamp tegen je oog in plaats van naar buiten te schijnen.


Fiets

Zet hem op zijn kop en draai aan de wielen alsof het een draaimolen is.


Bord

Gebruik het als een hoed in plaats van als eetgerei. Dit werkt ook met een schaal, grote kom of een vergiet.


Schoenen

Draag ze aan je handen in plaats van aan je voeten en doe handschoenen over je voeten.


Horloge

Draag het horloge op je enkel in plaats van aan je pols.


Water

Laat een leeg glas in een volle wasbak zakken in plaats van water in een glas te schenken.


Make-up

Maak een "make-down" door met een remover strepen te trekken in plaats van make-up aan te brengen.


Haren kammen

Gebruik een vork in plaats van een borstel, zoals in "De Kleine Zeemeermin."


Muziek spelen

Houd een gitaar verkeerd om of bespeel een piano met de rug van je handen.


Fotografie

Maak foto’s met een spiegel voor de lens,  zodat alles verdraaid is.


Schrijven

Schrijf woorden in spiegelbeeld of van rechts naar links.


Tijd

Draag meerdere horloges met verschillende tijden om voor verwarring te zorgen.


Ogen

Kijk door een verrekijker de verkeerde kant op,  zodat alles juist kleiner lijkt.


Dansen

Loop achteruit in plaats van vooruit terwijl je danst.


Televisie kijken

Zet het televisietoestel achterstevoren, zodat je tegen de achterkant en de kabels aankijkt. Of zet het toestel op zijn kop.


Samenvatting:

Een surrealistische modelpose wijkt af van de normale houdingen en zorgt voor een vervreemdend, dromerig of onverwacht effect. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals door onmogelijke lichaamshoudingen, absurde gezichtsuitdrukkingen, het verbergen van je identiteit, of het spelen met licht en schaduw. Daarnaast kunnen modellen gewichtloos lijken, ongebruikelijke objecten hanteren of lichaamsdelen overdreven vervormen. Een andere manier is om alledaagse handelingen om te keren, zoals een paraplu ondersteboven gebruiken of een horloge om de enkel dragen. Dit stimuleert creativiteit en levert bijzondere beelden op. Dus wil je als model opvallen met een unieke en surrealistische pose? Ontdek hoe je samen met de fotograaf of kunstenaar onverwachte houdingen, mysterieuze expressies en creatieve accessoires verbluffende beelden kunt maken! 


De definitieve oplossing voor iedereen,
die naar boeken met modelposes zoekt.
(artist impression)


Zoeken op een trefwoord uit de modellenwereld dat begint met:
| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | Z |