Dertig suggesties voor modellen om het vak van poseren nog beter te begrijpen en jezelf nog weer verder te verbeteren
Hoe goed je ook al poseert, het kan altijd nog beter
30 Tips en suggesties om je poses nog beter te maken
1. Leer als model je eigen lichaam goed kennen en ontdek welke poses het beste bij je passen. Zorg dat je je grenzen weet. Sommige poses zijn best lastig en vragen de nodige oefening vooraf.
2. Oefen voor de spiegel om je comfortabeler te voelen met poses. Je ziet dan beter wat een ander ziet en die kennis kun je dan voor je eigen poses gebruiken.
3. Zorg voor een goede lichaamshouding om de elegantie van poses te vergroten. Een model dat geen elegante houding aan kan nemen, zelfs niet bij een ingewikkelde stand, zal moeite hebben om aan veel opdrachten te komen. De meeste poseeropdrachten gaan nog steeds via mond-tot-mond reclame en dan is het achterlaten van een goede indruk natuurlijk van het grootste belang.
4. Heb je moeite met elegantie en gratie in je poses? Neem danslessen of yogalessen om je bewustzijn van je eigen lichaam en figuur verder te vergroten en de beheersing van je spieren nog beter te krijgen. Dat verdient zich in de praktijk altijd terug.
5. Probeer om een verhaal te vertellen met je poses. Doe dat eventueel in overleg met de docent of sessieleider. Want een verhaal geeft een verband. En poses waar een verband tussen zit, zijn vaak beter weer te geven dan lukrake poses zonder enige onderlinge samenhang.
6. Experimenteer met gezichtsuitdrukkingen. Het is één van je belangrijkste hulpmiddelen om verschillende emoties over te brengen.
7. Draag bij het werken met geklede standen altijd kleding waarin je je lekker zelfverzekerd voelt. Sommigen denken dat poseren als kunstmodel altijd ongekleed gaat, maar niets is minder waar.
8. Sta open voor feedback en suggesties van de docent of sessieleider. Ze zien veel modellen langskomen en je mag er dus wel van uitgaan dat ze weten waar ze het over hebben.
9. Varieer je poses tijdens de poseersessies om een imago van een kunstmodel met een divers portfolio op te bouwen.
10. Ontwikkel een goede relatie met docenten en sessieleiders voor een wederzijds comfortabele samenwerking. Bedenk dat zij het zijn die jou weer aan kunnen raden bij andere opleidingen en tekenclubs.
11. Neem de tijd om even te ontspannen, voordat de tekensessie begint. Ook als het OV of het verkeer tegenzat en je gestrest binnen komt vallen. Juist dan is even acclimatiseren van groot belang.
12. Leer poses die je gemakkelijk kunt aanpassen voor verschillende poseertechnieken, zodat het geen probleem is om min of meer van de ene poses in de andere te glijden.
13. Speel met je haar en gebruik make-up om poses te accentueren. Volg desnoods eens een workshop visagie om te leren hoe je bepaalde effecten in je gezicht kunt bereiken.
14. Werk aan je flexibiliteit om snel meer vloeiende poses aan te kunnen nemen. Volg een cursus yoga of doe een andere sport om jezelf soepel te houden. Soepelheid is van groot belang voor kunstmodellen.
15. Oefen met het vasthouden van poses voor langere tijd. Leer vooral ook te bepalen wanneer je even uit een lange stand vandaan moet en wanneer het handig is om weer in dezelfde pose terug te komen. Dit soort poses komen we vooral tegen bij het schilderen van een wat groter schilderij én bij boetseer- en beeldhouwwerk.
16. Werk goed aan je gezichtsspieren om meer controle te hebben over expressies. Bekijk de mogelijkheden van bindweefselmassage voor je gezicht. Het helpt beslist om meer en steviger spierweefsel te krijgen, wat niet alleen voor modellen de nodige voordelen biedt.
17. Bestudeer allerlei aspecten van kunst en fotografie om ook zelf inspiratie op te doen voor een nieuwe aanpak. Leer het gebruik van props en andere attributen om je poses extra levendig te maken. Het hoeft niet altijd even ingewikkeld te zijn om een tekensessie toch al een stuk expressiever te krijgen.
18. Werk aan je zelfvertrouwen om ontspannen poses aan te nemen. Het is altijd te zien of een model vertrouwen in zichzelf heeft of dat daar nog wel het één en andere aan schort.
19. Communiceer vóór de tekensessie met de docent of sessieleider over je grenzen en comfortniveau. Laat het niet op discussie tijdens een sessie aankomen.
20. Experimenteer met handposities om variatie toe te voegen aan je poses. Handen zijn belangrijke attributen van een pose en het is essentieel voor een goed model om te weten wat je er allemaal mee kunt doen.
21. Wees geduldig en neem de tijd om de juiste pose te vinden. Het komt echt niet op een paar seconden aan al geven sommige tekenaars misschien wel die indruk. Alleen bij speciaal poseren in een zeer hoog tempo (bijvoorbeeld bij dynamisch modeltekenen) kan snelheid van belang zijn, maar daar moet je als model dan ook rekening mee houden en op trainen.
22. Werk aan je ademhaling. Een goede ademhaling is van groot belang om ontspannen te blijven tijdens de tekensessie. Diep ademhalen kan ook voor een snel herstel zorgen als je wat in dreigt te zakken.
23. Bekijk veel foto's, tekeningen en schilderijen van andere modellen, bijvoorbeeld op social media om daar inspiratie uit te halen en tips voor jezelf op te doen.
24. Varieer je oogcontact om verschillende stemmingen over te brengen. Het zijn toch vooral de ogen die de uitstraling van het gezicht bepalen. Werk ook duidelijk in verschillend richtingen. Gebruik alle hoeken van de zaal, want ook daar staan vaak mensen die recht hebben om je uit alle voorkomende hoeken te zien. Vergeet daarbij ook de rug poses niet.
25. Neem de tijd om in een pauze af en toe even te stretchen (jezelf eens lekker uit te rekken) voor flexibelere poses en het voorkomen van spierpijn later na de sessie.
26. Werk aan het bewustzijn over je lichaam om kleine aanpassingen snel te kunnen maken, zonder de tekensessie te vertragen voor de tekenaars. Het kan ook nut hebben om bij snelle standen, de volgende stand alvast uit te denken, terwijl je nog met de huidige stand bezig bent.
27. Vraag de tekenaars, docent en sessieleider om elkaar onderling even wat tussentijdse resultaten te tonen voor feedback. Dan kun je nog gemakkelijk bijsturen. Aan het het einde van de tekensessie kan dat niet meer.
28. Gebruik je omgeving om natuurlijke poses aan te nemen. Leun tegen iets aan dat zich daarvoor leent. Ga bijvoorbeeld op een tafel zitten. Of ga achter een stoel staan.
29. Experimenteer met je handen en armen om voor verschillende lijnen te zorgen. Doe dit voor de spiegel, zodat je een goed gevoel krijgt hoe dit er uit ziet.
30. Maak je technieken als poseren voor gestural drawing en dynamisch modeltekenen eigen, want het geeft je een forse voorsprong op je collega kunstmodellen.
![]() |
De definitieve oplossing voor iedereen, die naar boeken met modelposes zoekt. (artist impression) |